Dincolo de performanțe și medalii, Jocurile Olimpice reprezintă cadrul perfect în care sportivii din toată lumea se cunosc și socializează. Satul Olimpic, locul care reunește timp de aproape trei săptămâni cei mai buni atleți ai lumii, se transformă însă într-o adevărată piață, în care moneda de schimb sunt insignele cu simbolurile țărilor ce participă în concurs. Aflat la prima participare olimpică, tenismenul Horia Tecău, triplu finalist la Wimbledon, a reușit să adune în câteva zile nu mai puțin de 30 de insigne.
„Vânătoarea” după țări
Puncte mici metalice îmbracă șnurul acreÂditării la JocuÂrile Olimpice. Simboluri colorate, unele stilizate, altele purtând steagurile țărilor, sunt imagini obișnuite care pot fi întrezărite la gâtul celor mai mulți sportivi. Schimbul cu insigne a creat încă din primele zile ale Jocurilor Olimpice o adevărată isterie printre sportivii ce locuiesc în Satul Olimpic. „Deja a devenit o modă să faci acest schimb, e agitație mare cu ele. Noi, jucătorii din circuit, le schimbăm între noi, foarte rar să primim sau să dăm cuiva de la alt sport», explică Horia Tecău. Pe banda roz aflată la gâtul lui se pot distinge ușor nume precum Rusia, Danemarca, Brazilia, Suedia, Cipru, SUA, Turcia. „Am făcut schimb cu Wozniacki, Baghdatis, frații Bryan și cu Youzhny”, spune Horia.
România, elegantă. Germania, obraznică
Privirea îți e atrasă însă de o insignă mare, pe care e desenat un copil pus pe șotii, învăluit în culorile Germaniei. „Asta o am de la Petzschner, cu care am avut un moment amuzant. Atunci când i-am dau eu insigna noastră, i-am spus că e „mică și elegantă”, iar el mi-a oferit-o pe a Germaniei și mi-a zis că este „mare și obraznică”, se amuză el. Deși aventura olimpică s-a sfârșit destul de repede, încă din primul tur, Horia spune că prezența la Jocurile Olimpice a fost unul dintre cele mai emoționante momente din viața lui. „Pentru mine a însemnat enorm să stau în același loc cu sportivii români, să-i cunosc, pentru că de unii doar citisem în ziare, cum sunt băieții de la polo sau fetele de la tenis de masă. Noi, cu tenisul, nu prea stăm așa, într-un regim de cantonament, de aceea mi s-a părut frumos tot ce am trăit aici”, spune triplul finalist la Wimbledon (2010, 2011, 2012).
Urmează Toronto
Portdrapelul României la această ediție a Jocurilor Olimpice va pleca deja spre continentul nord-american, unde, de luni, alături de partenerul său de dublu Robert Lindstedt va începe sezonul de hard. Prima oprire va fi la Toronto, la turneul de Masters Series. „Și în acest an ne-am propus calificarea la Turneul Campionilor, însă pentru asta trebuie să adunăm cât mai multe puncte, deocamdată suntem pe locul 3 în clasamentul din acest an și încercăm să ne menținem acolo», subliniează constănțeanul.
Toți pentru Horia
La Jocurile Olimpice, Horia Tecău a fost susținut de cei dragi. Mama sa, Dorinela, venită la Londra cu ajutorul campaniei „Mulțumesc, mamă!” a celor de la Procter&Gamble și fratele său, Andrei, i-au făcut galerie în meciul pe care l-a disputat împreună cu Adrian Ungur. „A fost foarte frumos pentru mine să trăiesc aceste momente unice alături de cei dragi. Olimpiada este cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla unui sportiv”, a spus Horia.
Marți seara, în concursul pe echipe, Horia le-a făcut galerie gimnastelor care au cucerit medalia de bronz
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER